Over mij

Marjan Baas - Hondentrainster

Mijn naam is Marjan Baas-Huisman en ik ben eigenaar en kynologisch instructeur van Hondenschool The Art of Dog Training-Nederland. Gediplomeerd Kynologisch Instructeur van de Martin Gaus Academie. Na het afronden van deze opleiding ben ik verdergegaan met vooral internationale kynologische opleidingen om zoveel mogelijk te leren over het prachtige dier, de hond.

Veel mensen hebben of nemen een pup of oudere hond in huis en dat is een geweldige verrijking van ons leven. Dat gaat echter niet vanzelf.

Wij mensen hebben duizenden jaren samengewerkt met honden, hen al eeuwenlang geselecteerd en gefokt voor hun raseigenschappen, om ons te helpen in het dagelijks leven. We hebben veedrijvers, jachthonden en opruimers van ongedierte gefokt. Maar ook schoothonden en bewakers van huis en vee. Natuurhonden die nog dicht bij de oorsprong staan en wereldhonden die van alles in zich hebben. Honden die zelfstandig werken en honden die juist nauw met ons samenwerken.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog wordt de hond voornamelijk als huisdier gehouden. De hond, die soms wel 18 uur per dag intensief met ons werkte of de die hond gefokt is om zelfstandig beslissingen te nemen, zit nu opeens tussen 4 muren. Met weinig tot geen autonomie - wij beslissen alles. Echter, waar de hond voor gefokt is, zit nog wél steeds in het genenpakket. Dat natuurlijke gedrag wordt vaak aangezien voor probleemgedrag dat alleen door training verholpen kan worden. Maar training is niet altijd de oplossing. Wat voor het ene ras makkelijk te begrijpen is, kan voor het andere ras totaal onduidelijk zijn.

Wat mag je van mij verwachten? Ik leg de raseigenschappen van je hond uit. Ik help je de individuele behoeften van jouw hond herkennen. Ik help je hoe daar mee om te gaan en hoe je de hond kunt laten begrijpen wat je van hem of haar verwacht in jullie leven samen. Ik straf honden nooit, ik stel grenzen en verwachtingen bij. Ik forceer niets, ik help jullie mooie resultaten en veiligheid voor je gezin, familie en hond te bereiken. Ik werk met toegepaste ethologie om jou en je hond een zo fijn mogelijk leven samen te laten leven. Ik heb geen toverstaf (hoewel dat soms wel zo lijkt :)).

Ik ben een gecertificeerd professional Family Dog Mediator ®

Ik werk met de modernste, wetenschappelijk bewezen, beloningsgerichte manier van "training" waarbij welzijn van, samenwerking met en begrip voor de hond voorop staat. Deze methode gaat uit van L.E.G.S. - Learning, Environment, Genetics and Self (L.O.G.Z., oftewel het Leren, de Omgeving, de Genen en het Zelf van de hond) ontwikkeld door internationaal geroemd, toegepast ethologe Kim Brophey.

Iedere hond is uniek qua ras, leeftijd, achtergrond, genen en zal ook zodanig in het leven staan.

Hondenopvoeding en -training is zoveel meer dan alleen het aanleren van opdrachten als de zit en lig, waar uiteraard ook veel aandacht aan besteed wordt. Het is aan ons om de hond te leren begrijpen wat wij van hem of haar verwachten in onze mensen-samenleving, rekening houdend met al deze factoren. Het is net zo belangrijk dat wij onze hond leren begrijpen, eveneens rekening houdend met deze factoren. Zo kunnen we misverstanden/gedragsproblemen voorkomen.

Deze manier maakt dat de hond snel en op een zo duidelijk en prettig mogelijke manier leert. Daardoor wordt iedere les voor jou en je hond een feestje!

Bovendien ben ik als Private Trainer van The Family Dog U.S.A. ® gespecialiseerd in het begeleiden van gezinnen met (jonge) kinderen en honden. Op een leuke, speelse en positieve manier informeer ik kinderen en hun ouders hoe het gezin een veilige omgeving te maken én houden voor zowel opgroeiende kinderen als pups en de ouder wordende hond.

Private Trainer logo

Om op de hoogte te blijven van de modernste trainingstechnieken volg ik regelmatig bijscholingen op kynologisch gebied (vooral internationaal). Ik ben geaccrediteerd door en aangesloten bij de SPPD (Stichting Platform Professionele Dierengedragsdeskundigen).

 

Maak afspraak