Blog: trainingsmethodes
Ik wil dit graag delen.
Ik hoop dat je de tijd wilt nemen om dit te lezen.
Er is momenteel een wereldwijde discussie gaande in de hondentrainingsgemeenschap over de beste methoden. Enerzijds zijn er trainers die gebruikmaken van straf en aversieve middelen (zoals prik- en schokhalsbanden - in Nederland verboden maar nog steeds verkrijgbaar en gebruikt).
Anderzijds zijn er trainers zoals ik, die geloven dat deze methoden niet alleen verouderd, maar ook zeer schadelijk zijn voor het welzijn van honden en niet gebaseerd zijn op enig wetenschappelijk bewijs.
Steeds vaker krijg ik vragen als: “Is trainen met beloningen, zoals koekjes, echt nodig?” Ja, dat is absoluut nodig. Wij vragen van onze honden om zich aan te passen aan situaties die voor hen onnatuurlijk en vaak verwarrend zijn. Beloningen helpen hen dit beter te begrijpen. Of: “Werkt de methode van die bekende Mexicaanse tv-trainer niet beter?” Het korte antwoord: nee, absoluut niet. Deze achterhaalde aanpak, gebaseerd op misvattingen over hondengedrag, veroorzaakt onnodig en veel leed bij honden
Het is begrijpelijk dat er verwarring bestaat, gezien de hoeveelheid tegenstrijdige informatie online. Daarom wil ik graag mijn visie delen. Mijn opleiding gaat verder dan die van een kynologisch instructeur, omdat ik weet dat honden zelfbewuste, intelligente dieren zijn die hun welzijn belangrijk vinden, maar hier tegenwoordig zelf vaak nog maar weinig invloed op hebben.
Daarom voel ik mij verantwoordelijk om hen zo goed mogelijk te begrijpen en volg ik tot op de dag van vandaag wetenschappelijke studies van vooraanstaande professionals in hondengedrag (voor meer details, klik hier voor mijn c.v.)
Steeds verdergaand en modern wetenschappelijk onderzoek helpt ons hondengedrag steeds beter te begrijpen. Dit gedrag wordt al in de baarmoeder beïnvloed door erfelijkheid, genen en de ontwikkeling van het microbioom. Steeds meer is er bewijs dat ingewanden/darmen bij zoogdieren (dus ook bij ons) het z.g. “tweede brein” zijn met significante invloed op gedrag en functioneren. Ook de conditie van de huid speelt daar een belangrijke rol in.
Stressfactoren kunnen zelfs genetisch worden doorgegeven. De verhouding tussen reutjes en teefjes in de baarmoeder beïnvloedt bijvoorbeeld het testosterongehalte van pups (ook bij teefjes!). Daarnaast spelen factoren zoals geboorte, opgroeiomgeving, voeding, ziektes, medicatie en (vroege) socialisatie een rol in hoe een hond zich ontwikkelt.
Net als mensen zijn honden uniek, met hun eigen persoonlijkheden en leertempo’s. Sommige honden zijn van nature verlegen en gevoelig en hebben een zachte aanpak nodig. Andere honden hebben meer tijd nodig om mensen te vertrouwen en sommigen raken juist zo enthousiast dat ze moeite hebben om te kalmeren.
Honden verkennen de wereld vooral met hun neus, wat voor ons moeilijk te bevatten is. Hun zintuigen en manier van communiceren zijn zo anders dan die van ons. Het kost tijd en geduld om hun taal te leren, maar dit is de moeite waard. Je zult vele jaren met je hond samenleven en dit draait om meer dan alleen trainen. Het gaat om het opbouwen van een band gebaseerd op wederzijds respect en begrip, niet op dominantie of intimidatie.
In plaats van simpelweg commando’s te geven, gaat het om het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal met je hond, of dit nu gebeurt via woorden, gebaren of signalen uit de omgeving. Belangrijk is dat de communicatie altijd duidelijk en respectvol blijft. Onze taak is om honden te begeleiden in onze mensenwereld, terwijl zij ons laten zien hoe zij de wereld ervaren. Dit is wederzijds leren in zijn puurste vorm.
In onze drukke wereld vol afleidingen is het gemakkelijk om niet volledig aanwezig te zijn als we tijd doorbrengen met onze honden. Maar honden leven volledig in het moment en pikken subtiele signalen van ons op die we zelf vaak niet opmerken, zoals onze feromonen en zelfs onze hartslag. Ze merken het direct als we met onze gedachten ergens anders zijn, bijvoorbeeld op onze telefoons (mea culpa!). Dit gebrek aan aandacht kan de band met je hond verzwakken. Daarom is het cruciaal om echt aanwezig te zijn, zowel fysiek als mentaal, wanneer je met je hond bezig bent.
Wanneer we onze honden benaderen met begrip, empathie en respect, bouwen we een relatie op die is gebaseerd op vertrouwen. Geen enkele vorm van straf of harde methoden kan daar tegenop.
Hartelijk dank voor het lezen en mocht je hierover vragen hebben, dan ben ik altijd bereikbaar via info@theartofdogtraining.nl of via whatsapp 06 - 435 88 035.