Blog: Kinderen en honden - een droomcombinatie.. of toch niet?

Honden en kinderen – een droomcombinatie ….   of toch niet?

Zonder enige twijfel is er niemand die wil dat, wanneer een pup in een gezin komt wonen of wanneer er gezinsuitbreiding is bij een hond die al langer in een gezin woont, de pup/hond de kinderen gaat bijten. En toch wordt ongeveer 77% van de bijtincidenten bij kinderen veroorzaakt door de gezinshond of door de hond van bekenden. Dat zijn de honden die een deel van het gezin zijn en waar zoveel van wordt gehouden.

Door social media, (kinder)films en schattige reclames wordt de verwachting gewekt dat kinderen en honden altijd en zonder problemen de beste vriendjes van elkaar zijn. Zet ze bij elkaar en zie de regenbogen en eenhoortjes verschijnen. Maar de realiteit is vaak anders – kinderen en honden zijn helaas niet altijd de droomcombinatie die wij voor ogen hebben…

Ontelbare “schattige” video’s staan op internet van een golden retriever die duidelijk erg ongemakkelijk is als de pasgeboren baby onder zijn neus wordt geduwd. Of van een labrador waar een kindje omheen hangt dat net zo groot is als hij want labradors zijn échte kindervrienden maar waar de labrador duidelijk aangeeft daar helemaal niet van gediend te zijn. Of de -doodle waar een kindje bovenop wordt gelegd en die duidelijk verstijfd van de stress. Of van de hond die een kindje ruw likt en er vervolgens honderden “likes” komen omdat het zo schattig is dat de hond het kindje kusjes geeft (terwijl dit bijna zeker een “lick to dismiss” is – oftewel een manier van de hond om aan te geven dat het kind echt te dichtbij is en de hond zich erg ongemakkelijk voelt).

De realiteit is echter anders. Honden worden niet geboren met het instinct van onze kinderen te houden. Voor de hond is een kind geen levend wezen dat hij of zij altijd moet beschermen. Voor een hond is een kind aanvankelijk niet positief of negatief. Maar wat kan gebeuren om de houding van de hond ten opzichte van het kind te laten overslaan naar negatief met als gevolg angst, irritatie of agressie, is de ervaring die de hond met kinderen heeft.

En dan kan het voorkomen dat de hond naar het kind gromt, als waarschuwing dat hij zich erg onprettig voelt. En als daar steeds maar niet naar geluisterd wordt of de hond er zelfs voor bestraft wordt, kan het voorkomen dat de hond het kind in meer of mindere mate ernstig bijt. De kans is erg groot dat het dan niet de schuld van het kind is. En ook niet van de hond. Maar de ouders/begeleiders van het kind zijn er verantwoordelijk voor, omdat zij zich niet genoeg bewust zijn van het feit dat de hond in situaties wordt gebracht die voor de hond stressvol zijn, pijnlijk zijn, tegennatuurlijk zijn, zonder mogelijkheid om daaraan te kunnen ontsnappen. Met alle trauma’s voor de kinderen en hun ouders van dien – en welllicht zeer ernstige gevolgen voor de hond.

Wij mensen uiten onze liefdevolle emoties graag door knuffelen. Armen om elkaar heen slaan, lekker vasthouden. Kusjes geven. Dat is onze menselijke natuur. Het geldt echter niet zonder meer voor honden dat ze te pas en te onpas geknuffeld worden prettig vinden en zeker pups kunnen daar niet mee omgaan. Het ligt (nog) niet in het begrip van pups om vastgehouden en geknuffeld te worden (behalve misschien als ze heel moe zijn). Pups spelen, eten, slapen, plassen en poepen en spelen, eten etc.

Er is geen enkel hondenras dat wordt geboren met het instinct van liefde voor kinderen.

Er is geen enkele hond die wil dat kinderen op zijn rug klimmen.

Er is geen enkele hond die begrijpt wat kusjes krijgen op zijn kop eigenlijk betekent. Ze tolereren het, als je geluk hebt.

Er is geen enkele hond die het prettig vindt om opgetild te worden door een kind.

Er is geen enkele hond die het prettig vindt om gestoord te worden in zijn slaap of die het prettig vindt als een kind erbij in de bench klimt of in de mand gaat liggen.

Er is geen enkele hond die het prettig vindt als een kind zijn voerbak weghaalt, of kluif, of speelgoed.

Er is geen enkele hond die een mensenbaby als haar kind beschouwt.

Er is geen enkele hond die, zonder daarvoor expliciet getraind te zijn, het leven van een kind zal verdedigen. Als dat zo zou zijn, kon niemand in de buurt van het kind komen.

Er is geen enkele hond die zichzelf ziet als broer of zus van een kind.

 

En er is geen enkele hond die wordt geboren met een hekel aan kinderen.

 

Met een goede, respectvolle, begripvolle basis kan de hond leren om een mooie vriendschap op te bouwen met kinderen. Honden staan daarvoor open. Kinderen staan daarvoor open. Het is aan de volwassenen om kinderen te leren hoe met honden om te gaan. Want ook kinderen moeten dit leren – er wordt te vaak vanuit gegaan dat zij dat wel weten terwijl kinderen daardoor zelfs angstig voor de pup/hond kunnen worden. Ook zij verdienen hulp.

Een hond brengt zijn eigen L.E.G.S. mee – Learning (Leren), Environment (Omgeving), Genetics (Genenpakket) en Self (Individu). Dat alles maakt de hond tot wie hij of zij is.

Respecteer het dier hond en leer je hond begrijpen. Realiseer je dat honden al duizenden jaren met mensen samenleven en samenwerken en veel meer zijn dan alleen een huisdier. Realiseer je dat honden in harmonie met ons willen samenleven en dat ze hun best doen om ons te begrijpen, maar dat het veel belangrijker is om te leren de honden te begrijpen. Honden communiceren aan een stuk door met ons en het is aan ons om die communicatie te leren begrijpen.

Wil je meer informatie over hoe kinderen te leren omgaan met hun honden, dan help ik je daar graag bij. Als Kids Around Dogs Approved Professional, The Family Dog Private Trainer en gelicenseerd Family Dog Mediator® divisie Kinderen en divisie Training ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van families en de hond.

(Om de leesbaarheid te vergroten wordt er gesproken over “hij”. Uiteraard geldt dit alles ook voor teven).

 

Naar het overzicht