Socialisatie in de social distancing tijd

Gelukkig zijn er weer meer mogelijkheden om het nieuwe huisgenootje te socialiseren. Een goede socialisatie dient om de pup te laten opgroeien tot een goed aangepaste hond en deze socialisatie begint al in het nest en bij de fokker van het nest en gaat door tot de pup 12 tot 14 weken oud is. Alles wat de pup tot die leeftijd aan ervaringen meekrijgt, zal de hond meenemen als “vanzelfsprekend” in het verdere leven. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk situaties zoveel mogelijk positief aan de pup aan te bieden.

Hieronder geef ik een aantal tips om deze gevoelige socialisatie periode zo goed mogelijk voor de pup te laten verlopen.

Laat vreemden de pup niet aanraken als je de pup op de arm hebt – houd ook nu de 1,5 m afstand. Het belangrijkste van socialisatie is dat puppies vertrouwd raken met nieuwe dingen. Het is niet de bedoeling dat de pup geconfronteerd gaat worden met iedere situatie die hij of zij in het verdere leven zal tegenkomen, maar probeer positieve associaties te leggen met het concept “nieuw”. Als je ervoor zorgt dat de pup zich comfortabel voelt met nieuwe en spannende situaties, zijn ze beter voorbereid op het ontmoeten van nieuwe mensen en honden in hun latere leven, ook wanneer deze onzekere tijd voorbij is.

Hoe kan je dit gaan doen:

Maak thuis een speelplaats om nieuwe oppervlakken, strukturen en vreemde dingen te leren kennen.

Wees creatief met wat je in huis hebt zoals kartonnen dozen, misschien de speeltunnel van de kinderen, houten planken. Leg een stuk aluminium folie neer en bakpapier om overheen te lopen. Zet potten en pannen neer in de kamer en strooi daar lekkere snoepjes of de eigen brokjes omheen, zodat de pup snuffelend er naar kan gaan zoeken. Verander deze speelplaats iedere dag. Strooi in een kartonnen doos, gevuld met propjes papier (we hebben allemaal genoeg wc papier daarvoor…) de brokjes van de pup en laat maar snuffelen om de brokjes te pakken te krijgen.

Heb je een tuin, laat de pup lekker rondlopen op het gras, op tegels, op grind.

Strooi zijn brokjes in het gras als een spoortje en maak er een leuke “sniffarie” voor de pup van, met op het einde van het spoortje een hele blije eigenaar die de pup uitbundig prijst voor het knappe gedrag.

Touch the puppy

Als de pup lekker wakker is na zijn slaapje, hou dan afwisselend zijn voetjes even vast (een paar seconden!) en geef wat lekkers, zijn oortjes (idem), buikje, staartje, mondje – steeds maar even een paar seconden en gevolgd door wat lekkers en prijs de pup uitbundig. Op deze manier leert de pup dat het “gewoon” is dat hij of zij wordt aangeraakt.

Bezoek – uiteraard in overleg – de dierenarts

Als het mogelijk is, ga even met de pup bij de dierenarts langs en laat de pup kennis maken met de praktijk, de dokter, de assistentes, de tafel. Of dit in deze tijd mogelijk is hangt van de praktijk af, neem eerst telefonisch kontakt op met de dierenarts.

Laat familieleden/kinderen die thuis zijn zich af en toe verkleden. Loop rond met hoeden op, met een rugzak, zonnebrillen, dikke jassen. Loop eens op een grappige manier rond, hinkelend of met grote of juist kleine passen. Laat kinderen rondlopen in verkleedkleren, loop zelf een keer op rubber laarzen, zet in de tuin een paraplu open neer, een wasrek met wapperende handdoeken. Laat de pup dat allemaal rustig bekijken en als het te eng is, even een stukje terug, rustig kalmeren en later nog een keer proberen, uiteraard rustig opbouwend.

Het leren kennen van harde geluiden is ook belangrijk!

Introduceer die geluiden geleidelijk en gedoseerd om de pup niet te laten schrikken. Laat iemand de stofzuiger aanzetten, maar eerst in een andere kamer dan de pup zich bevindt. Vindt de pup het een beetje eng, geef dan wat lekkers en blijf rustig tegen de pup praten. Gaat dat goed, dan kan je steeds iets dichterbij komen met de stofzuiger, terwijl je rustig praat en wat lekkers geeft. Op YouTube zijn veel “puppy socialisatie geluiden” te vinden, begin met deze zacht af te spelen terwijl u met de pup speelt. Gaat dat goed, dan kan het geluid geleidelijk harder gezet worden. Laat in de keuken eens wat bestek op de grond vallen!

Als het mogelijk is, laat de pup dan kennismaken met grote bewegende voorwerpen op straat en in de tuin. Probeer de pup een skateboard, kinderwagen, grasmaaier, fietsen, stuiterende en rollende ballen, tuinslangen e.d. te laten zien. Hebben de kinderen een afstandsbestuurbare auto of lawaai-makend speelgoed, laat de pup dat eens rustig bekijken. In Nederland zijn we niet volledig in lock down, dus je kunt de pup meenemen op aangepaste avonturen. Komt de vuilniswagen langs, neem de pup mee op de arm en laat van gepaste afstand kijken. Of bezorgers met auto’s – probeer de kans te pakken om de pup daar naar te laten kijken.

Neem de pup mee op wandelingetjes in de buurt. Desnoods op de arm.

Ga naar open plekken zoals het park of het bos. Kijken naar mensen en honden van een afstand, zonder dat de pup contact maakt met mensen en/of honden, is sowieso een noodzakelijk onderdeel van socialisatie. Probeer de pup te laten kijken naar vogels in de tuin of eenden in een meertje. Wanneer je de mogelijkheid hebt om veilig bij boerderijdieren te komen, sla dat dan niet over.

Wanneer je auto rijdt, ga dan veel ritjes maken met de pup.

Je hoeft niet speciaal ergens naar toe te gaan, maar ritjes maken, de pup naar buiten laten kijken, lekkere snoepjes geven, maakt autorijden tot een fijne, positieve ervaring. Parkeer in een winkelstraat waar bedrijvigheid is, doe het raam naar beneden en kijk samen met de pup naar alles wat er buiten de auto gebeurt.

Speel met de pup en gebruik veel verrijking voor het eten geven aan de pup.

Gevulde Kongs, snuffelmatten, kauwspeelgoed is erg goed voor de ontwikkeling van de pup. Laat kinderen rustig met de pup spelen, voor verantwoorde en veilige spelletjes kan je met mij kontakt opnemen, ik adviseer hier, als gespecialiseerde kind/hond instructeur, graag in.

Als laatste: zeer belangrijk! Zorg dat de pup genoeg slaapt, 18 per dag is voor zo’n kleintje echt nog geen uitzondering.

Begin met benchtraining om de pup te helpen een vertrouwde slaapplek te gebruiken of zorg dat de pup een prettige, warme en veilige plek heeft om te slapen. Denk eraan dat over het algemeen een pup echt niet uit zichzelf gaat slapen als dat nodig is maar soms wat aanmoediging nodig heeft om uit te gaan rusten, om alle opgedane ervaringen van die dag te verwerken.

 

Naar het overzicht